oefening in trapladder ten behoeve van etalagebenen

Wat zijn etalagebenen?

Etalagebenen, ook wel claudicatio intermittens genoemd, is een aandoening waarbij de bloedtoevoer naar de beenspieren tijdens inspanning onvoldoende is. Dit veroorzaakt pijn, kramp of vermoeidheid in de benen, die meestal verdwijnt na een korte rustperiode. De naam “etalagebenen” komt van het verschijnsel dat mensen vaak stoppen en doen alsof ze etalages bekijken om de pijn te verbergen.


Oorzaken van etalagebenen

Etalagebenen worden meestal veroorzaakt door perifere arteriële ziekte (PAD), een vernauwing of blokkade van de slagaders in de benen. Dit komt voornamelijk door atherosclerose, waarbij vetafzettingen (plaques) zich ophopen in de slagaderwanden. Andere risicofactoren zijn roken, diabetes, hoge bloeddruk en een hoog cholesterolgehalte.

Symptomen van etalagebenen

  • Pijn of kramp in de benen tijdens lopen, die verdwijnt na enkele minuten rust.
  • Koud aanvoelende voeten of benen.
  • Bleke of blauwachtige huid op de benen.
  • Langzaam genezende wondjes of zweren op de benen of voeten.
  • Verminderde haargroei op de benen.

Behandeling van etalagebenen

De behandeling van etalagebenen richt zich op het verbeteren van de bloedcirculatie en het verlichten van de symptomen. Afhankelijk van de ernst van de aandoening zijn er verschillende behandelingsopties:

  • Stoppen met roken: Roken vernauwt de bloedvaten en verergert de symptomen.
  • Gezond dieet: Een dieet rijk aan groenten, fruit, volkorenproducten en magere eiwitten helpt bij het verlagen van cholesterol en bloeddruk.
  • Regelmatige lichaamsbeweging: Wandelen en andere vormen van matige inspanning kunnen helpen de bloedsomloop te verbeteren.
  •  

Wat doet een fysiotherapeut bij etalagebenen?

Een goed samengesteld oefenprogramma helpt bij een sneller en veiliger herstel. Namens de fysiotherapeut ontvang je oefeningen om samen uit te voeren en om thuis (zelfstandig) uit te te kunnen voeren.

Neem contact op voor begeleiding en herstel

Fysiotherapie speelt een belangrijke rol bij de behandeling van etalagebenen. Een fysiotherapeut kan een oefenprogramma opstellen dat is gericht op het verbeteren van de loopafstand en het verlichten van de symptomen. Door middel van gesuperviseerde looptraining wordt de bloedcirculatie in de benen bevorderd en kan de pijn na verloop van tijd verminderen. Daarnaast kan de fysiotherapeut advies geven over een gezonde leefstijl en het belang van stoppen met roken en gezond eten benadrukken.

Bij Fysiotherapie Groenoord is Merel Baaima jouw behandelend fysiotherapeut. Meld je aan voor een eerste kennismaking en bespreek met Merel je hulpvraag.

×

Hello!

Click one of our contacts below to chat on WhatsApp

× Afspraak maken via Whatsapp